ÁLLKAPOCS PROBLÉMÁK, TEST KIEGYENSÚLYOZÁS (GNATOLÓGIA)

Állkapocs ízületünk szervezetünk sok szempontból egyedi része, a koponyához csak szalagok és izmok rögzítik, a tér minden irányában több tengely mentén elmozdítható. Az állcsont kényelmes nyugalmi pozíciója egy nagyon szűk tartományban van. Ha az ízület nyugalmi helyzete nincs összhangban a fogsorok záródási helyzetével, a szervezet állandó jelleggel, aktív izommunkával megpróbálja visszaállítani az állkapocs nyugalmi, egyensúlyi helyzetét (Ez az egyensúlyi helyzetre való törekvés szervezetünk más részein is megfigyelhető, pl. ha egy nehéz táskát viszünk a másik oldali karunkat is eltávolítjuk a testünktől, -egyensúlyi helyzetet visszaállítjuk.) Ezt az erőltetett kompenzációt először a nyitó csukó izmok végzik, majd az arc mimikai izmai is bekapcsolódnak. A túlműködés mélyült, aszimmetrikus ráncokat hoz létre az arcon. A rossz fogsorzáródás miatt a rágóizmok és arcizmok túlterhelése a szervezet egészét érintő kompenzációs mechanizmusokat indítanak be. Ezek végül izom, ízületi fájdalmakhoz, rossz testtartáshoz vezethetnek.

A kezelés során különféle személyre szabott segédeszközökkel ellazítjuk, az rágó és arcizmokat, beállítjuk az állkapcsot a valós nyugalmi pozíciójába. Ezt a helyzetet kivehető (kivehető fogszabályozóhoz hasonló eszközzel) stabilizáljuk. Ezt viseli a páciens pár hétig, mely alatt írásban napi szinten beszámol a tapasztalatairól és 1-2 kontrollvizsgálaton is megjelenik. A kényelmes állkapocs helyzet tartós biztosítását az ízület nyugalmi helyzetétől eltérő fogsorzáródás kijavításával tesszük teljessé. Ez történhet a fogak becsiszolásával, fogszabályozással, rágófelszínek átalakításával (ráépítés, tömés, korona, egyéb fogpótlás). A kezelés eredményeképpen ellazulnak az arc (mimikai) és rágóizmok, láthatóan csökkennek a ráncok, az arc kipihentebbé, fiatalosabbá válik. A kapcsolódó izomzat (nyak, hát, váll derék) is ellazul, így a régóta folyamatosan panaszt okozó izomfájdalmak is jelentősen enyhülhetnek.

A Gnatológia az állkapocsízület működésével foglakozó fogászati résztudomány. Ízületi fájdalom, kattogás hívja fel elsősorban a figyelmet a rágóapparátus rendellenes működésére. Terápiás megoldások lényegében megegyeznek a test kiegyensúlyozásnál leírtakkal, de a szervezet egészét, a testtartási eltéréseket nem célja a kezelésnek megoldani.

BEJELENTKEZEM