SZÁJHIGIÉNIA, FOGFEHÉRÍTÉS

SZÁJHIGÉNIAI KEZELÉS

A legtöbb fogászati kellemetlenség az elégtelen szájhigiénia következménye. A kellemetlen szájszagtól a szuvasodásig, fogínyproblémákig általában a lepedék és a fogkő a felelősek. Ennek elkerüléséért legtöbbet a megfelelő mindennapos szájápolással tehetünk, de ugyanilyen fontos a fogkő rendszeres, professzionális eltávolítása.

A lepedék a fogak felszínén a nyálból képződő vékony fehérje réteg, melyben megtapadnak a szájban lévő baktériumok. Ezek felelősek a fogszuvasodás kialakulásáért, melynek előrehaladott formája a fogak kemény szöveteinek károsodása (kilyukadása). Ezek a baktériumok okozzák az ínygyulladást is,mely foglazuláshoz, csont- és ínyleépüléshez, majd végső soron a fogelvesztéshez vezet.

Az otthoni szájápolás fő célja a lepedék eltávolítása, de ez sokszor nem tökéletes. A fogkövet csak fogorvosi rendelőben professzionális gépi és kézi eszközökkel lehet maradéktalanul eltávolítani. Ha a fogkő eltávolítása után a nyál ismét lepedékkel találkozik, a fogkő képződése újra megindul. 6 havonta ellenőrizni kell a fogakat és legalább 6 havonta eltávolítani a fogkövet.

A modern technológiának köszönhetően a fogorvosi fogkő eltávolítás ma már sokkal kevésbé kellemetlen folyamat, mint régen volt. Rendelőnkben a legmodernebb ultrahangos gépi fogkő eltávolítási módszert alkalmazzuk. Az ultrahangos fogkő eltávolítás gyors rezgésekkel lepattintja a fogkövet a fogfelszínről. Az íny alatti területekről kézi műszerekkel távolítjuk el a fogkövet. A fogkőeltávolítás végén polírozni kell a fogfelszíneket vagy homokfújóval (air flow) fényesíteni.

A fogkőeltávolítást fogorvos és szájhigiénikus is végezheti.

Legújabb módszerünk: a digitális szájszkennelés és nagy felbontású szájkamera segítségével a számítógép monitorján a legkisebb és legeldugottabb lerakódást is észrevesszük és így azt hatékonyan eltávolítjuk.

Ne halogassa Ön se a félévente időszerű professzionális szájhigiéniai kezelést! Sok későbbi kellemetlenségtől szabadulhat meg!

BEJELENTKEZEM

PROFESSZIONÁLIS FOGFEHÉRÍTÉS – AZONNALI EREDMÉNY

Szinte minden páciensünk megkérdezi lehetnének-e fehérebbek a fogai. Az esetek döntő részében a válasz igen, a fogfehérítés elvégezhető.

A fogfehérítés csak a természetes fogszövetet fehéríti, a koronákat, töméseket nem. Ezért a fogfehérítés után a természetes fogszövet színe látható módon eltérhet a tömések, koronák színétől. Fogfehérítéssel célszerű kezdeni a fogazat helyreállítását, majd a fehérítés utáni színhez igazítani a fehér fogtömések és egyéb fogpótlások színét.

Szinte mindig elhangzik ez a kérdés fogfehérítés előtt, hogy nem ártalmas-e? Egyértelmű, hogy nincs ok aggodalomra. A fogfehérítő anyagok és eljárások a legszigorúbb teszteken mennek át mielőtt piacra kerülnek.

Sokféle fogfehérítési módszer létezik, az otthon használatos krémektől a rendelői fogfehérítésig vagy ezek kombinációja is.

A kereskedelmi forgalomban kapható, otthon használható fogfehérítő krémek praktikusnak tűnhetnek, de sajnos gyenge hatásfokúak.

Egy sokkal hatékonyabb eljárás az orvosi felügyelettel végzett otthoni fogfehérítő kúra. Ilyenkor az orvos által készített, a fogakra pontosan illeszkedő sínnel használjuk otthon rendszeresen a speciális fehérítő anyagokat. A folyamat a rendelőben elvégzett professzionális fogtisztítással kezdődik, majd lenyomat veszünk a fogakról. Ezután elkészül egy egyéni sín, ami pontosan illeszkedik a páciens fogazatára. A sínt és a professzionális fogfehérítő gélt a páciens hazaviszi néhány napig otthon használja. Utána a rendelőben leellenőrizzük, hogy elértük-e a kívánt eredményt és szükség esetén a régi tömések, koronák színét az új fogazatszínhez igazítjuk.

Gyökérkezelt, elszürkült fogakra egy speciális eljárást alkalmazunk. Ezeken ún. belső fehérítést végzünk.A gyökértömés fölé a fogkorona üregébe teszünk fogfehérítő anyagot, ami 2-3 nap alatt kivilágosítja az elszürkült fogat. Ezután töméssel látjuk el a fogat.

BEJELENTKEZEM

A jelenleg elérhető leghatékonyabb módszer a rendelői lámpás fogfehérítés fogfehérítő lámpa használatával. Napjaink legnépszerűbb fogfehérítési módszere. Azonnali, nagyon hatásos eredményt ad.

Rendelőnk lámpás fogfehérítési eljárása kb. 1 órát vesz igénybe. Ezzel a legtöbb fog egy alkalommal, látványosan fehéredik, az eredmény azonnali és tartós. A kezelés professzionális fogtisztítással kezdődik, aztán felhelyezzük az ínyvédő gélt, majd a fehérítő gélt. Ezután a fogfehérítő lámpával aktiváljuk a gélt. A gélt a kezelés során többször cseréljük. , utána mindig néhány perces lámpás megvilágítás következik. Majd a kezelés végén ismét megtisztítjuk a fogakat. Az eredmény természetesen függ a fogak színétől és állapotától. Nagyon ritka eset az, amikor a fogak állapota annyira rossz, hogy nem végezhető el a fogfehérítés.

Az igényes, egészséges külső érdekében ma már a fogfehérítés egy mindennapos eljárás. Próbálja ki Ön is mennyivel megnyerőbb lesz a mosolya!

BEJELENTKEZEM