DIGITÁLIS FOGÁSZAT

MI A DIGITÁLIS FOGÁSZAT?

A digitális technológia teljesen megváltoztatta azt, amit eddig fogászati kezelésről gondoltunk. Eddig nem létező lehetőségeket tárt fel pontosságban, gyorsaságban, modellezhetőségben és kényelemben. A digitális fogászat egy újfajta szemlélet, melynek köszönhetően amit eddig tudtunk, azt sokkal pontosabban tudjuk, és amit eddig nem is sejtettünk, hogy tudhatjuk, már azt is meg tudjuk valósítani.

Rendelőnkben elérhetőek és kipróbáltak azok a technológia újdonságok, amik napjainkban forradalmasítják a fogorvoslást. Napi gyakorlatként használjuk a hagyományos eljárások kiegészítésére, kiváltására.

A digitális fogászat a modern technológia 4 új vívmányára épít. A 3 dimenziós digitális szájszkenner és nagy felbontású szájkamera részeletes képet készít a szájüregről és a fogazatról.

A diagnosztikai és tervező programokkal a beolvasott kép alapján pontosan megtervezzük a megoldást. A 3 dimenziós nyomtatóval lemodellezhető a végeredmény. A számítógép vezérelt frézgép a digitális képet az odahelyezett anyagból (cirkon vagy egyéb fémmentes anyag vagy fémtömb) korábban elképzelhetetlen pontossággal kifaragja.

DIGITÁLIS FOGÁSZAT ALKALMAZÁSA A KONZULTÁCIÓNÁL

A digitális fogászat alapja a szájképletekről vett 3 dimenziós nagy precizitású digitális szkennelés. A szkenner szájba kerülő feje csak 2-3 cm átmérőjű, egy fogkefénél nem kellemetlenebb a szájba helyezése. Ez egy 1 perces folyamat, amikor egy elektromos fogkeféhez hasonló kamerát végighúzunk a szájüreg és fogak feszínén. Ez részletes felvételt készít a fogak és a száj teljes állapotáról, amelyet számítógépen kielemzünk.

A képen pontosan látható a fogak alakja helyzete és állapota minden irányból. Felfedezhetőek a fogsor záródás korai pontjai is.

A gnatológiai , azaz az állkapocs ízület egészségét és záródását segítő kezelések alapját is ez az információ képezi. Korai érintkezési pontok, melyek félrehúzzák az állcsontot. Akadályozzák az állkapocs ízület nyugalmi pozíciójában a megfelelő záródás elérését.

DIGITÁLIS FOGÁSZAT ALKALMAZÁSA LENYOMATVÉTELKOR

A hagyományos fém lenyomatkanalat és a gumi lenyomatot sokan nagyon kellemetlen élményként élik meg. A digitális fogászat eszközei teljesen kiváltják a gumi lenyomatot. A beszkennelt száj- és fogkép alapján egy szoftver és a 3 dimenziós nyomtató segítségével a gumi lenyomatot kiváltó modell készülhet, amely nemcsak a folyamatot teszi kellemesebbé, hanem sokkal nagyobb pontosságú is. Az ez alapján elkészült rekonstrukciós elemek így sokkal jobbak lesznek.

DIGITÁLIS FOGÁSZAT ALKALMAZÁSA KONTROLL VIZSGÁLATOKNÁL

Amennyiben a rövid szájszkennelést rendszeres időközönként elvégezzük a páciensen, a számítógépben tárolt régebbi felvételek összehasonlítása alapján sok hasznos információt kapunk. Idővonalon ábrázolva különböző színekkel láthatóvá tehetők -akár évek múlva is- az eltérések (fogvándorlás, fogkopás, fogszabályozás eredménye) a korábbi felvételekhez képest. Így sokkal hamarabb meg tudjuk állítani a negatív folyamatokat.

DIGITÁLIS FOGÁSZAT ALKALMAZÁSA FOGPÓTLÁSOKNÁL

Fogpótlások bármelyik formájánál új lehetőségeket nyit meg a digitális fogászat az orvosi tervezés és kivitelezés területén. Új típusú, az eddigieknél szebb, kényelmesebb ideiglenes fogpótlásokat tudunk készíteni.  2 dimenziós mosolytervező programokkal és az elméleti mosolytervezési ismeretekkel a páciens testéhez, arcához, fogazatához legjobban illeszkedő fogpótlást tudjuk megtervezni. Ezután 3 dimenziós nyomtatással kinyomtathatjuk az új fogak megjelenését. A szájba prototípus fogpótlást készíthetünk, melyet napokig, akár hetekig viselhet a páciens. Ezen többször igazítunk, alakítunk a viselés során szerzet tapasztalatok, a felmerülő igények alapján. A végső fogpótlás gyártása a prototípussal szerzett tapasztalatok alapján történik.

Az új módszer eddig ismeretlen lehetőségeket nyit meg, legyen szó korona-, híd-, implantációs- rögzített vagy kivehető fogpótlásról, állkapocs-arc-test kiegyensúlyozásról. Digitális tervezésnél történhet a tervezés 2 dimenzióban fotók alapján kinyomtatható, monitoron telefonon megnézhető formában vagy 3 dimenzióban térbeli tervezésre képes programokkal.  Ha korábban az éves kontrollok során rendszeres 3 dimenziós szájszkennelés történt, akkor korona és híd pótlások készítésénél lehetőség van az eredeti állapot (fogforma, rágófelszín, a szemben lévő fogazattal való érintkezés helyreállítása) megvalósítására, vagy az esztétikai igényeknek megfelelően az archoz illeszkedő legesztétikusabb „hollywoodi mosoly”, „smile makover”, „smile design” elkészítésére. Amennyiben csak a fogak szabályosabb állásával szeretne valaki javítani mosolyán, az esetek jelentős részében jó megoldást nyújt a digitális fogszabályozás.

DIGITÁLIS FOGÁSZAT ALKALMAZÁSA IMPLANTOLÓGIAI TERVEZÉSNÉL

Digitális implantológiai tervezésnél a műtét előtt pontosan megtervezzük a beültetendő implantátum térbeli helyzetét. CT felvétellel és szájszkenneres beolvasással lehetőség van az íny felvágása nélküli pontos implantátum beültetésre is. Mindkét módszerhez sebészeti sablont készítünk 3D-s nyomtatási technikával.  „All on Four” (rögzített fogpótlás 4 implantátumon) készítésénél is nagy segítséget jelent az előre megtervezhető fogazati végeredmény, amelyhez igazítjuk az implantátumok beültetési helyét, irányát. Az implantátum csontba történő beágyazódása után az íny-fogpótlás találkozási vonalát – eltérően a hagyományos implantológiai megoldásoktól – egyéni, a természetes fog ínyszinti keresztmetszetét tökéletesen visszaadó módszerrel – az eredeti fogat és környező ínystruktúrát legjobban megközelítő eredmény érhető el a digitális módszerrel.

DIGITÁLIS FOGÁSZAT ALKALMAZÁSA IDEIGLENES FOGPÓTLÁSOK KÉSZÍTÉSÉNÉL

Digitális módszerrel a leggyorsabb és legmagasabb színvonalú ideiglenes fogpótlás készíthető, melyet akár hetekig (pl. foghúzás gyógyulásáig) viselhet a páciens. Lehetőség van az első- és a hátsó fogakra is felpattintható „snap on” híd, körhíd készítésére is a végleges fogpótlás elkészültéig.

Digitális kivehető fogpótlásnál a prototípus fogsor a későbbiekben tartalék fogsor funkciót is be tud tölteni. Megfelelő fogállás esetén hátlemezes ideiglenes híd is készülhet.

DIGITÁLIS FOGÁSZAT ALKALMAZÁSA TELJES FOGPÓTLÁSOK KÉSZÍTÉSÉNÉL

A digitális fogsor esetén lehetőség van a korábban digitálisan rögzített fogállás tökéletes reprodukálására, a fogmeder nyúlvány (mely a fogak gyökérét tartalmazza) eredetivel megegyező formájú kialakítására. Ezek biztosítják az eredeti arcforma megőrzését. Ha az eredeti fogak állása, szabálytalan volt a digitális tervezéssel a fogak formája, állása, a fogmeder nyúlvány egyéni kialakítása biztosítja a legszebb eredményt. A digitális fogsor készítése során, a digitális módszerrel készült speciális egyéni eszközzel állítjuk be az állkapocs pontos nyugalmi pozícióját, mely a tökéletes végeredmény alapja.

DIGITÁLIS FOGSZABÁLYOZÁS

A digitális, azaz láthatatlan fogszabályozás felnőtt és gyerekkorban is végezhető. Elsősorban az esztétikai zóna kis és közepes szintű, főleg a fogak helyzeti eltérését javító esztétikai céllal végzett kezelés.  Egy gyakorlatilag láthatatlan a készüléket (átlátszó sín) teszünk a fogakra. 2-4 hetente új foghelyzetnek megfelelően új sín kerül a fogakra Az étkezéshez ki kell venni a sínt, ha a helyzet megkívánja bármikor kivehető. A teljesen digitális tervezési és gyártási folyamat egyedülálló eredményt biztosít.

BEJELENTKEZEM