FOGPÓTLÁSOK

Egy fog kiterjedt sérülése esetén inlay, onlay (betét) vagy korona készül. A fog előkészítése, lecsiszolása után hagyományos gumi- illetve praxisunkban a legkorszerűbb digitális lenyomat készül. A végleges fogpótlás elkészültéig ideiglenes fogpótlást visel a páciens.

Digitális módszerrel a leggyorsabb és legmagasabb színvonalú ideiglenes fogpótlás készíthető, amely a végleges fogpótlás prototípusa ideiglenes fogpótlási anyagból, melyet akár hetekig (pl. foghúzás gyógyulásáig) viselhet a páciens. Kezeléseinket úgy tervezzük meg és végezzük el, hogy a páciens mindig „szalonképes” állapotban távozik a kezelő helyiségből. Előkészített, lecsiszolt fogaira illetve kihúzott fogaira mindig rögzített vagy kivehető fogpótlást készítünk. Kiemelt figyelmet fordítunk az ideiglenes fogpótlások esztétikai megjelenésére és funkcionalitására is, hiszen az egész fogászati kezelés talán legkellemetlenebb része a végleges fogmű elkészültéig viselt fogpótlás időszaka, annak minősége. Sokszor látunk arcmaszkkal élő, vagy kritikán aluli minőségű ideiglenes fogpótlással pácienseket. Nálunk ettől nem kell tartania. A legújabb digitális fogpótlási megoldásokról itt olvashat többet.

KORONÁK, HÍDAK

Fogszuvasodás vagy baleset, kiterjedt sérülés, erős elszíneződés a fogon olyan elváltozást, pusztulást okozhat, melyet csak koronával lehet restaurálni. Korona készítésekor először megfelelő formára csiszoljuk a fogat érzéstelenítés mellett. A csiszolást követően gumi lenyomatokat vagy digitális lenyomatot készítünk a fogazatról, melyre a fogtechnikus elkészíti az előre megbeszélt koronatípust. A csiszoláskor azonnal ideiglenes műanyag koronát készítünk, melyet a páciens a végleges korona elkészüléséig visel. Néhány nap múlva az elkészült végleges koronát speciális fogászati ragasztócementtel rögzítjük a lecsiszolt fogra.

A legújabb módszer, a 2 dimenziós mosolytervező programunk amellyel a páciens testéhez, arcához, fogazatához legjobban illeszkedő fogpótlást tudjuk megtervezni. Ezután 3 dimenziós nyomtatással kinyomtathatjuk az új fogak megjelenését. A szájba prototípus fogpótlást készíthetünk, melyet napokig, akár hetekig viselhet a páciens. Ezen többször igazítunk, alakítunk a viselés során szerzet tapasztalatok, a felmerülő igények alapján. A végső fogpótlás gyártása a prototípussal szerzett tapasztalatok alapján történik.

Anyaga szerint a korona lehet fémvázas és fémmentes. Mindkét koronatípust porcelán koronának is szokták nevezni. Ugyanakkor meg kell különböztetni egymástól a teljes porcelán koronát és a fém vázú porcelán koronát. A fémvázas korona belseje, tartó része fém, rendszerint kobalt-króm ötvözet. Lehet arany vázra, titán vázra is készíteni koronát. A látható részek, azaz a korona leplezése pedig elméletileg készülhet kerámiából és műanyagból (ezt az elavult technikát mi nem alkalmazzuk). A kerámia leplezés adja a korona fog formáját és színét. A fémmentes kerámia korona (jacket korona) abban különbözik a hagyományos fémkerámia koronától, hogy a korona vázanyaga sem tartalmaz fémet. A vázanyag is kerámiából készül. Ez lehet cirkónium korona, vagy lehet préselt kerámia , azaz E-max korona. A fémmentes kerámia korona biológiai előnye, hogy szövetbarátabb, mint a fémtartalmú. Esztétikai előnye, hogy mivel nem tartalmaz fém alapot, a fény, hasonlóan a természetes fogakhoz, akadálytalanul át tud rajta menni. A hagyományos fémkerámia korona bizonyos fényviszonyok mellett közelről nézve kissé eltérhet a mellette lévő természetes fogaktól. A fémmentes technológiával készített koronák akár 10-20 cm-ről is megkülönböztethetetlenek a szomszédos fogaktól még szakértő szemnek is.

Az eredeti fogazat, illetve a páciens igényei, elképzelései szerint bármilyen fogstuktúra rajzolatot meg tudunk valósítani. Lehet homogén, „csempeszerűen” fehér „Hollywood smile”, illetve lehet a fiatal természetes fogazat megjelenését utánozó, áttetsző, transzparens üvegszerű, a fog szerkezetét utánzó koronát is tudunk készíteni.

Híd készül egy vagy több fog hiánya estén, az elve megegyezik a koronáéval.

KOMBINÁLT FOGPÓTLÁS

Néhány –jellemzően első – fog megléte esetén kombinált fogpótlást készítünk, mely első fix (beragasztott) részből és hátul kivehető részleges fogpótlás részből áll. A két részt láthatatlan rögzítő elemek kapcsolják össze. Ez a megoldás 24 órán át szájban viselhető, csak napi kétszer kell kivenni tisztításhoz a kivehető részt. Féloldali sorvégi hiánynál is készíthető.

TELESZKÓPOS FOGPÓTLÁS

Teleszkópos fogpótlást 1- 4 megmaradt fog esetén készítünk. Primer teleszkóp korona készül a megmaradt fogakra és ezekre pontosan illeszkedő szekunder teleszkóp korona a kivehető fogsorba. A két korona, mint két egymásba rakott pohár pontosan illeszkedik egymásra, viselőjének stabil fogsort biztosít. 24 órán át szájban viselhető, csak napi kétszer kell kivenni tisztításhoz. Féloldali sorvégi foghiány esetén is jó megoldás, ha minden fogat bevonunk a fogpótlásba.

MEGOLDÁS TELJES FOGHIÁNYRA: TELJES FOGSOR

A szakmailag elfogadott anyagok és technikák széles skáláját kínáljuk teljes foghiány esetén.

IMPLANTÁTUMOS FOGPÓTLÁSOK

Fogászati implantátummal a hiányzó fogat, fogakat a csontba beültetett műgyökér és az arra készülő korona, híd vagy teljes fogpótlás segítségével pótoljuk. Részletesen az implantátumos fogpótlásokról itt olvashat.

BEJELENTKEZEM