SZÁJSEBÉSZET, GYÖKÉRKEZELÉS, PARADONTOLÓGIA

A szájsebészeti kezelések közé tartoznak a foghúzások, gyökérkezelés utáni kiegészítő kisműtétek (gyökércsúcs rezekció, periapikális kürett), de ide sorolható napjaink legdinamikusabban fejlődő fogászati kezelése a fogászati implantológia is.

FÁJDALOMMENTES BEAVATKOZÁSOK

Sokan a fogászati kezelés esetleges fájdalmas volta miatt kerülik a fogorvosi rendelőt. Napjaink modern érzéstelenítő eljárásaival a fogászati kezelések teljesen fájdalommentessé tehetők. Természetesen a kezelés során a páciens felfogja, hogy a fogait kezelik, de tompa nyomáson kívül semmilyen éles fájdalommal nem jár a kezelés jól kivitelezett érzéstelenítés esetén. Különösen félős, ideges pácienseknek ajánljuk a kezeléseket fogászati altatásban, éber szedációban. Szakképzett aneszteziólugusunk segítségével a legérzékenyebb páciensek is megszabadulhatnak a műtét előtti és közbeni stressztől.

A foghúzás és kiegészítő kezelései is jelentősen fejlődtek az utóbbi években. A korszerű injekciós felszerelések, a korábbiaknál sokkal vékonyabb és rugalmasabb tűk, a felületi érzéstelenítők használata miatt az injekció beadása a korábbinál lényegesen kevesebb kellemetlenséggel jár. Az új hatóanyagok megbízhatóbb érzéstelenítést biztosítanak.

Saját vérből kivont növekedési faktorok alkalmazásával a korábbiakhoz képest közel 50%-kal rövidíthető a sebgyógyulási idő.

GYÖKÉRKEZELÉS

Rendelőnk egyik specialitása a beteg foggyökerek hatékony és fájdalommentes kezelése. A fogfájás leggyakoribb oka a fog belső részében lévő élő elemek gyulladása, elhalása, baleset következtében történő sérülése. Bármely ok is áll a fájdalom hátterében, a megoldás a fog belsejében lévő gyulladt, fertőzött, elhalt szövetek (fogbél, pulpa) eltávolítása, a gyökércsatorna fertőtlenítése, majd hermetikus tömése.

Rendelőnkben a legkorszerűbb elektromos mérőműszer és digitális röntgen segítségével határozzuk meg a gyökércsatorna hosszát, mely a hermetikusan záró, tartósan jó gyökértömés alapja. A gyökércsatorna megmunkálására a legkorszerűbb gépi tágító eszközöket használjuk. A panaszmentes steril gyökércsatornát a legkorszerűbb termoplasztikus speciális tömőanyaggal zárjuk.

A GYÖKÉRKEZELÉS LÉPÉSEI

1. lépés

Gyulladt fogbél és gyökércsúcs

2. lépés

Gyulladt szövet eltávolítása

3. lépés

Gyökércsatorna hermetikus tömése

A fog koronai részében lévő kisebb-nagyobb nyílást fehér fogtöméshez használt anyaggal zárjuk a gyökérkezelés után néhány nappal. Gyakran a gyökérkezelés sorsára jutott fogban korábban is már nagy tömés volt. Ilyen esetekben, illetve hegyes csücsökkel rendelkező fogak esetében gyökércsapot és koronát kell készíteni. Ez azért is célszerű a gyökérkezelésen átesett fogak esetében, mert a gyökérkezelt fog (hasonlóan egy elhalt faághoz) már nem él, kiszárad, és könnyen letörik. Ez előzhető meg a korona készítésével.

PARADONTOLÓGIA

A fogak megbetegedésén kívül még számos probléma felmerülhet a szájüregben. A parodoncium a fog rögzítő készüléke, melynek részei az állcsont a fogmedernyúlvánnyal, melyben a foggyökér rögzül, az íny, a cement réteg a foggyökéren, a függesztő szalagok a gyökér felszínét borító cement és a csont között. Ezeknek az alkotóelemeknek a megbetegedésével foglalkozik a paradontológia. Sajnos a megbetegedések sok formát ölthetnek, az ínygyulladástól -melynek egyik tünete a rossz lehelet-, az ínytasak képződéstől az ínyvisszahúzódásig, vagy csonttasak képződhet és meg is lazulhatnak a fogak. Ez a lazulás akár a fog végső elvesztéséhez is vezethet. Rendelőnk 25 éves tapasztalata alapján bármilyen eredetű paradontológiai problémát sikeresen kezelünk. Ehhez röntgen, digitális műszerezettség is rendelkezésünkre állnak.

Jöjjön el hozzánk! Kiderítjük a megbetegedése okát és a megfelelő kezelést ajánljuk!

BEJELENTKEZEM